AFRİKA SU KUYUSU

Anasayfa ARROWOnline Bağış

HİÇ BATAKLIKTAN SU İÇTİNİZ Mİ? SUSUZLUĞA UMUT OLUN!

 

Temel yaşam kaynağı olan su insan yaşamının her alanında önemli bir yer kaplar. Tarımın, biyolojik çeşitliliğin, doğal yaşam döngüsünün sürdürülebilmesi için su hayati önem taşır. Dünya nüfusunun gün geçtikçe artması, iklim değişiklikleri, bilinçsiz tüketim ve çevre kirliliği gibi nedenler ise insanlığın suya olan ihtiyacını gün geçtikçe arttırmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan rapora göre dünyanın yüzde 70’i suyla kaplı ancak dünya genelinde temiz suya ulaşım ise özellikle bazı bölgelerde oldukça kısıtlı. Dünya su kaynaklarının yalnızca yüzde 1’inin içilebilir olduğu düşünüldüğünde, su kaynaklarının sınırsız olduğunu düşünmekse insanlık için büyük bir yanılgı. İçilebilir temiz su oranının kısıtlı olduğu bölgelerin başında Afrika ve Ortadoğu ülkeleri yer alıyor. Bununla birlikte dünyanın farklı bölgelerinde devam eden savaşlar nedeniyle de savaş bölgelerinde temiz su yokluğu hayati boyutlarda. Temiz suyun sınırlı ya da kıtlık seviyesinde olduğu bölgeler kolera, dizanteri, hepatit ve tifo gibi hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor.

Dünya’da 2.1 milyar kişinin temiz sudan yoksun olduğu, 844 milyon kişinin ise temiz suya erişemediğinin belirtildiği rapora göre ise önümüzdeki birkaç on yılda bu rakamların daha da yükselmesi bekleniyor. Unicef’e göre ise su kaynaklarının hızla azalması nedeniyle 2040’a kadar dünya genelinde her 4 çocuktan birinin su kıtlığı nedeniyle ölmesi ya da ölümcül hastalıkla karşı karşıya kalması muhtemel tehlikeler arasında.

Uluslararası Osmanlı Mirasını ihya ve Koruma Derneği temel yaşam kaynaklarından temiz suya ulaşımın olmadığı ve bu nedenle hastalıkların kol gezdiği Yemen başta olmak üzere Arakan ve Afrika’da yaşayan insanları temiz suyla buluşturma hedefini sürdürüyor. Uluslararası Osmanlı Mirasını ihya ve Koruma Derneği olarak bu coğrafyalarda gerçekleştirilen projelerle temiz suya ulaşamayan insanları ölümcül salgın hastalıklardan korumak ve beslenme ihtiyaçlarını sağlayabilmek için bağışçılarına sesleniyor.

Siz de Uluslararası Osmanlı Mirasını ihya ve Koruma Derneği’ne yapacağınız bağışlarla kuraklık ve susuzluğun hâkim olduğu bu bölgelerde su kuyuları açtırabilir ya da bir su kuyusunun açılmasına destek olabilirsiniz. 

Derneğimizin Su Kuyusu Açma çalışmaları bölgelere ve maliyetlere göre değişen 3 farklı proje ile yürütülmektedir;

- Yüzey Su Kuyuları
- Depolu Yüzey Su Kuyuları
- Artezyen Su Kuyuları

 YÜZEYSEL SU KUYULARI

Temiz su kaynağı sağlamak için ortalama 30-60 metre derinlikli, hayvanların sulanması için havuzu olan, el pompası veya bölgeye göre elektrik ile çalışan su kuyularıdır.

Maliyeti Nedir?

Yüzey Su Kuyusu açtırmanın bedeli ortalama 500-2300 dolardır. Bir su kuyusu bedelinin tamamını ödeyebilir ya da bağışınızla bir maliyetin bir kısmına destek olabilirsiniz. 

DEPOLU YÜZEYSEL SU KUYULARI

Su ihtiyacı olan bölgelerde güvenli içme suyu kaynakları sağlamak için ortalama 30-65 metre derinlikli, el pompalı ya da elektrik ile çalışan depolu su kuyularıdır.

Maliyeti Nedir?

Depolu Yüzey Su Kuyusu açtırmanın bedeli ortalama 3100-5000 dolardır. Bir su kuyusu bedelinin tamamını ödeyebilir ya da bağışınızla maliyetinin bir kısmına destek olabilirsiniz. 

ARTEZYEN SUKUYULARI

Temiz Su Kaynağı sağlamak için 60-150 metre derinlikte, Güneş enerji sistemli(solaryum) , arıtmalı ,elektrikli ,su depolu  ve taşıyıcısı olan su kuyusu çeşitleri ile büyüklüğüne göre minimum 4400-7700 dolar arası veya daha yüksek maliyetler ile inşa edilen su kuyularıdır.

Maliyeti Nedir?

Artezyen Su Kuyusu açtırmanın bedeli kuyunun derinlik ve büyüklüğüne bağlı olarak değişmekle birlikte minimum 4400-7700 dolar arasındadır. Daha yüksek maliyetli artezyen su kuyuları talep edilmesi durumunda özel proje hazırlanabilir. Bir su kuyusu bedelinin tamamını ödeyebilir ya da bağışınızla bir maliyetinin bir kısmına destek olabilirsiniz. 

AÇTIRDIĞIM SU KUYUSUNA KENDİ İSMİMİ YA DA BİR YAKINIMIN ADINI VEREBİLİRMİYİM?

Bağışçılarımız açtırdıkları su kuyularının isimlerini kendileri belirleyebilirler. Su Kuyusunun açılma işlemlerinin tamamlanması ile birlikte derneğimiz tarafından bağışçıya su kuyusunun fotoğraf ve videoları gönderilir.

SU KUYUSU AÇILAN ÜLKELER

Afrika Ülkeleri:  Başlıca Çad, Gana, Nijer, Nijerya, Kamerun, Tanzanya, Senegal, Somali, Uganda ve diğerleri. Asya Ülkeleri: Arakan, Suriye, Yemen

SU KUYULARININ KORUNMASI VE TAMİRATI

Derneğimizin bölgelerde bulunan Partner Kuruluşlarımız belirli aralıklarla açılan su kuyularını kontrol etmekte, tamirat, bakım ve onarımını gerçekleştirmektedir. Bağışçılarımız internet sitemiz üzerinden online ya da eft ve havale yöntemiyle bağışta bulunabilirler.